Cor Mooij

Cor Mooij, 1946, won de World Press Photo met serie opeenvolgende beelden van het fatale F1-ongeval van Roger Wiliamson op Zandvoort in 1973. Hij zat in de juiste bocht, zou hij later zeggen. Of in de verkeerde; de Egmonder wil er liefst nooit meer aan herinnerd worden.

Het werd zijn internationale doorbraak als sportfotograaf. Zijn fotowerk verscheen in internationaal in gerenommeerde bladen als Time Life, People en National Enquierer. Terugblikkend praat hij liever over de voetbaljaren ‘70, toen Nederland aan de hand van iconen als Van Hanegem en vooral Cruijff mondiaal doorbrak. Begin jaren zeventig versloeg hij de grote Europese successen van het Ajax van Cruijff en Michels. Voor o.a. De Telegraaf deed hij fotoverslag van de WK-eindrondes in Duitsland en Argentinie.

Tot zijn pensioen in 2004 bleef hij een veel geziene fotograaf in de grote sportarena’s. Tegenwoordig is Cor actief voor met name de Egmonder Courant. Hij kan het fotograferen niet laten.

De foto's

In het jaar dat Johan Cruijff 75 zou zijn geworden, is gekozen voor beelden uit zijn grote jaren bij Ajax en Oranje. Met er tegenover beelden van de WK-winnaars in 1974 en in 1978, de WK’s die Oranje volgens velen had kunnen en moeten winnen, maar waarin het beide keren in de finale ten onder ging.

Zijn fotowerk verscheen in internationaal in gerenommeerde bladen als Time Life, People en National Enquierer.